Historie Willems Uden 1024 693 willemsuden
Foto historie Willems Uden 2

Historie Willems Uden

Willems Uden Technische Installaties bestaat volgend jaar 85 jaar! In de afgelopen 84 jaar is er echter veel veranderd binnen Willems Uden. Voor dit blog hadden wij onder andere een gesprek met Jan van de Donk, oud-directeur van Willems Uden. We bespreken het ontstaan van Willems Uden, de verschillende directieleden door de jaren heen en de andere veranderingen die plaats hebben gevonden.

Oprichting Willems Uden

Op 4 mei 1939 is Willems Uden opgericht door Harrie Willems. Willems Uden is begonnen als loodgietersbedrijf met een klein winkeltje voor particulieren, gevestigd aan Bitswijk 32 te Uden. Van de tijd voordat Jan van de Donk bij Willems Uden werkte is helaas nog weinig informatie beschikbaar, dus beginnen we onze verdere geschiedenis in 1965. 

Jan van de Donk heeft tot 1965 bij de firma Broeders gewerkt als projectleider. Jan is op 22 juni 1965 bij Willems Uden komen werken als tekenaar, later als project- en bedrijfsleider en werd uiteindelijk Algemeen Directeur. De oude functie van Jan bij de firma Broeders werd vervuld door Theo Kremers, die later ook naar Willems Uden kwam.

In 1970 heeft Henry Willems, de zoon van Harrie Willems, Willems Uden overgenomen. Op dat moment werden vooral scholen voorzien van verwarming door middel van gevelkachels. In deze tijd hadden praktisch alleen grote overheidsgebouwen, kloosters en ziekenhuizen verwarming. De meeste woningen waren nog voorzien van een kolen- of gaskachel. Later werd hiervoor de olieketel nog gebruikt. 

Aanstelling Jan van de Donk

Op 8 januari 1985 heeft Jan van de Donk Willems Uden overgenomen. Op het moment dat Jan directeur werd, kwam hij meteen voor uitdagingen te staan; er werd op dat moment weinig gebouwd, waardoor veel bouwbedrijven onvoldoende werk hadden. Jan had inmiddels een breed netwerk en verschillende goede connecties waardoor Willems Uden deze crisis overleefde. Door de vele projecten die Willems Uden voor VSU en SMT uitvoerde, kwam Willems Uden weer in beter vaarwater. Echter ging één van deze partners failliet en waren de consequenties voor Willems Uden groot. Ook dit dieptepunt wist Jan van de Donk te keren.

Toen de situatie verbeterde, heeft Jan Theo Kremers benaderd om projectleider/ bedrijfsleider te worden bij Willems Uden. Theo stond daarvoor open en heeft de overstap gemaakt. Theo en Jan voelden en vulden elkaar goed aan en waren een goed team. De kwaliteit en klantgerichtheid van Willems Uden werden enorm verhoogd.

De samenwerking tussen Theo en Jan verliep zo goed dat Theo werd gepromoveerd tot Technisch Directeur wat resulteerde in een tweehoofdige directie in 1993. Het hart van deze directie werd verpand aan meer complexe installaties dus werd het vizier gericht op kantoren, bedrijfspanden, industriële gebouwen, (brede) scholen, multifunctionele accommodaties, sportaccommodaties, zorginstellingen en (project)woningen in zowel binnen- als buitenland. Willems Uden groeide en betere tijden braken aan. Er kwam een kans in de vorm van grond aan de Industrielaan voorbij en het plan om van de Bitswijk naar de Industrielaan te verhuizen was daarmee geboren. Na enige twijfel van Jan wist Theo hem te overtuigen deze kans aan te nemen. Op 1 januari 1994 werd de Industrielaan 5A het nieuwe adres van Willems Uden.

Op 18 april 2002 heeft Theo Kremers Willems Uden helemaal overgenomen van Jan van de Donk en werd hij hiermee Algemeen Directeur.

Huidige directie

Het was een harde klap toen de bevlogen Algemeen Directeur Theo Kremers begin 2008 plotseling overleed. Zijn zoons Patrick (Algemeen Directeur) en Marc (Technische Directeur) hebben alle zeilen bijgezet om dat verlies zo goed mogelijk op te vangen. Marc was al werkzaam bij Willems Uden, terwijl de komst van Patrick pas over enkele jaren gepland was. Hij werkte bij een vooraanstaand technisch adviesbureau in Nijmegen. Het tweetal is er samen met het personeel in geslaagd een naadloze directieovergang te realiseren. Een aantal jaren later is ook de derde zoon van Theo (Armand) in dienst gekomen en stuurt onder andere de service- en onderhoudsafdeling aan.

De nieuwe directie scherpte de koers nog verder aan en koos ervoor om volledig te focussen op utiliteitsbouw en helemaal geen woningbouwprojecten meer te doen. Al snel kwam de nieuwe directie voor een lastige tijd te staan vanwege de financiële crisis in 2008 en 2009. Door de werkefficiëntie te verhogen heeft Willems Uden de crisis overleefd en werkte het langzaam naar een groot jubileum toe. Op 4 mei 2014 bestonden we maar liefst 75 jaar! Het jubileum was een mooie mijlpaal in de historie van Willems Uden. De jaren daarna groeide Willems Uden gestaag.

Huidige situatie

Inmiddels zitten we sinds 1 januari 2024, 30 jaar in het pand op de Industrielaan en is het dus wel tijd voor vernieuwing. Verleden jaar is de gehele binnenkant van het pand duurzaam vernieuwd en gasloos gemaakt. Momenteel wordt de buitenkant gerenoveerd. Er wordt verwacht dat de verbouwing en modernisering aan het einde van dit jaar klaar is. Zo is het nieuwe pand helemaal gereed voor de toekomst én het 85-jarig bestaan op 4 mei 2024.

Na alle ontwikkelingen van de afgelopen decennia is Willems Uden gegroeid tot het werktuigbouwkundig installatiebedrijf dat we nu zijn. Willems Uden adviseert, berekent, ontwerpt, realiseert én beheert hoofdzakelijk complexere technische installaties en wij doen dat tegen een zo scherp mogelijke prijs.

Wil je meer weten over de huidige situatie en directie van Willems Uden? Klik dan hier en lees de blog ‘Over Patrick Kremers’.